İzmir Kooperatifçilik Buluşmaları programı devam etti
İzmir Ticaret Odası’nda (İZTO) düzenlenen İzmir Kooperatifçilik Buluşmaları, kapsamındaki panellerde İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratlarının da aralarında bulunduğu uzman isimler, farklı başlıklarda tarım, gıda ve kooperatifçiliğe dair fikirlerini paylaştı.
2025 yılının Birleşmiş Milletler (BM) tarafından “Uluslararası Kooperatifler Yılı” olarak ilan edilmesinden dolayı İzmir Ticaret Odası’nda düzenlenen İzmir Kooperatifçilik Buluşmaları programı, panellerle devam etti. İlk panel, “Uluslararası Kooperatifler Yılında Kooperatifçiliğin Vizyon Arayışları” başlığında gerçekleştirildi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarım Danışmanı Prof. Dr. Yusuf Kurucu’nun moderatörlüğünde yapılan panelin konuşmacıları FAO Program Destek Uzmanı Ali Ağören, Kooperatif ve Sosyal Dayanışma Uzmanı Ayşe Turunç Kankal ve Avrupa Kooperatifleri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ünal Örnek’ten oluştu. Avrupa Kooperatifleri Birliği Başkanı Giuseppe Guerini ise video konferans yolu ile panelde konuşma yaptı.
Panelde konuşan Prof. Dr. Yusuf Kurucu, şu ifadeleri kullandı:
“İnsanlık ciddi sorunlarla boğuşuyor ve bu sorunlar giderek artacak. Bu sorunları gidermek için dayanışma içinde olmak zorundayız. Uluslararası Kooperatifler Yılı’nın odaklandığı dört temel amaç var. Toplumun farkındalığını artırmak, büyüme ve kalkınmayı desteklemek, destekleyici çerçeveyi savunmak ve liderliğe ilham vermek. Bizim lider kooperatiflere, lider çiftçilere, lider gençlere ihtiyacımız var. Üretimin üreticiye kar sağlaması ve gıdanın sağlığı için kooperatiflerle birlikte üretmeye ihtiyacımız var. Kesintisiz gıda üretimi ancak kooperatiflerle mümkün olacak."
Programa video ile katılan Avrupa Kooperatifleri Birliği Başkanı Giuseppe Guerini ise kooperatifçiliğin tarihinden örnekler verdi. Kapitalistleşmeden zenginliğin mümkün olduğunu vurgulayan Guerini, istihdam ve iş gücünde kooperatiflerin önemine dikkat çekti.
Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Program Destek Uzmanı Ali Ağören, FAO’nun asıl hedefinin dünyada açlığın ortadan kaldırılması ve herkesin gıdaya erişebilmesi olduğunu belirterek “2030’a yaklaşırken bu hedefe yaklaştığımızı söylememiz mümkün değil. Şu anda 680 ila 760 milyon civarında insan açlıkla yüz yüze. 2,3 milyar insan yeterli beslenemiyor. Bu tabloya bakarken bir taraftan 900 milyon insan da obezite ile karşı karşıya.” diye konuştu.
Program, “Yeni Nesil Kooperatifçilik Arayışları”, “Kooperatifçiliğin Gelişiminde Yerel Yönetimlerin Rolü”, “İzmir’in Kooperatifçilik Birikimi ve Geleceği-2074 Yılı Perspektifi” başlıklı panellerle devam etti.
Hibya Haber Ajansı
