Ege’nin yükselen yıldızı Urla: Doğa, lezzet ve sürdürülebilirlik için buluşma noktası oldu

XI. Uluslararası Urla Enginar Festivali ve bu yıl ilk kez düzenlenen I. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Gastronomi ve Tarım Konferansı GastroFarm Urla, sürdürülebilirlik, tarım ve gastronomi ekseninde bilgi paylaşımı, kültürel mirasın yaşatılması ve yerel kalkınmanın desteklenmesi hedefiyle unutulmaz anlara sahne oldu.

Ege’nin yükselen yıldızı Urla: Doğa, lezzet ve sürdürülebilirlik için buluşma noktası oldu

Ege’nin doğal güzelliklerini, mutfak kültürünü ve üretim geleneğini kutlayan iki büyük etkinlik, 24-27 Nisan tarihleri arasında Urla’da binlerce doğa ve gastronomi tutkununu bir araya getirdi. 

XI. Uluslararası Urla Enginar Festivali ve bu yıl ilk kez düzenlenen I. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Gastronomi ve Tarım Konferansı GastroFarm Urla, sürdürülebilirlik, tarım ve gastronomi ekseninde bilgi paylaşımı, kültürel mirasın yaşatılması ve yerel kalkınmanın desteklenmesi hedefiyle unutulmaz anlara sahne oldu.

Urla Belediyesi ev sahipliğinde ve Sözen Grup’un katkılarıyla gerçekleştirilen XI. Uluslararası Urla Enginar Festivali, “Bir Enginar, Bin Lezzet” temasıyla üç gün boyunca Urla sokaklarını lezzet, kültür ve eğlenceyle doldurdu. Festivalde yerel üreticiler, şefler, gurmeler, sanatçılar ve doğaseverler atölyeler, tadım etkinlikleri, konserler ve söyleşilerle bir araya geldi.

Festivalin Profesyonel Mutfak Sponsoru Kapp, Gıda Sponsoru CarrefourSA ve Sofra Üstü Sunum Ekipmanları Sponsoru ID Fine’ın katkılarıyla zenginleşen etkinlik, her yaştan katılımcıya unutulmaz bir deneyim sundu. Festival kapsamında düzenlenen GastroFarm Konferansı ise gastronomi dünyasının öncü isimlerini buluşturarak, sürdürülebilir tarım, yerel üretim ve iyi gıda konularında ilham verici sohbetlere ev sahipliği yaptı.

Bu yıl festival, Urla Belediyesi öncülüğünde ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle; Urla Bağ Yolu Derneği, Urla Gastronomi Derneği, Urla Zeytin Rotası, Urla Kültür Rotası, İzmir Ticaret Odası, İzmir Ticaret Borsası, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Urla Ziraat Odası, Urla Esnaf Odası, Urla Kadın Kooperatifi, Yarımada Kadın Kooperatifi, Urla Kaymakamlığı, Urla Kent Konseyi, Urla İlçe Emniyet Müdürlüğü, Urla Otelciler Derneği, Mon Jardin Events, üretici ve kadın kooperatifleri katılımıyla daha da güçlendi.

Etkinliğin açılış konuşmasını İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay gerçekleştirdi. İzmir ve Ege'nin her köşesinin yanı sıra ülkemizin tüm topraklarını ve değerlerini korumanın görevleri olduğunu vurgulayan Tugay, "Vatandaşlarımızın her biri, üzerinde yaşadığımız her bir santimetrekare toprak, her damla su, temiz hava ve deniz bizler için kıymetli birer değerdir. Urla’da bu yıl 11’incisi düzenlenen Enginar Festivali gibi etkinlikler, yerel değerleri yaşatmak ve korumak adına büyük bir anlam taşıyor. Biz de bu tür organizasyonlarda bulunarak değerlerimizin koruyucusu ve geliştiricisi olmaya çalışıyoruz. Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan’ın bu festivale büyük emek verdiğini görmekten gurur duyuyorum; genç yöneticilerimizin de halkımızın desteğiyle gelecekte çok daha büyük başarılara imza atacağına inanıyorum. Tarım ise sağlıklı bir yaşam ve gıda güvenliği için vazgeçilmezdir, ancak maalesef ülkemizde tarımın payı ve tarımla uğraşan insan sayısı yıllar içinde azalmıştır. Gerçeklerle yüzleşip sorunların üzerine gitmeli, çözüm üretmeliyiz. Bu yıl ilk kez hayata geçirilen GastroFarm etkinliği de tarım ve gastronomiyi buluşturarak bölgeye yeni bir değer kazandırmaktadır. Bugün tarım, iklim, yoksulluk gibi hayati konularda gereken adımlar atılmıyorsa, millet olarak ayağa kalkıp ülkemize ve değerlerimize sahip çıkmak zorundayız." dedi.

Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, 11. Uluslararası Urla Enginar Festivali’nin açılışında yaptığı konuşmada ise, "Toprağı sevgiyle işleyen, her bir tohumu umutla eken ve emeğiyle sofralarımıza bereket taşıyan üreticilerimiz sayesinde bugün buradayız. Urla, tarih boyunca bereketli toprakları, eşsiz mutfak kültürü ve sürdürülebilir tarım anlayışıyla öne çıkmış bir merkezdir. Enginar, yalnızca sofralarımıza değil, kültürümüze de renk katmaktadır. Festivalimiz yalnızca bir kutlama değil, tarım mirasımıza sahip çıkmanın, geleceğe yatırım yapmanın ifadesidir. Bu yıl ilk kez hayata geçirdiğimiz GastroFarm Urla çatısı altında, geleneksel Mart Ot Festivali, Enginar Festivali, Bağ Bozumu Şenlikleri, Bağ Yolu Şenlikleri ve Zeytin ve Sanat Festivali gibi tarım ve gastronomiye dayalı beş büyük festivale ev sahipliği yapıyoruz. Hedefimiz sürdürülebilir kırsal kalkınma ile yerel ürünlerimizin pazar payını artırmak, çiftçilerimize yeniden umut olmak ve üretimi teşvik etmektir. Biz istiyoruz ki toprak üreticide kalsın, ürünlerimizi kendi topraklarımızda yetiştirelim ve kooperatiflerimizi destekleyerek Atatürk'ün 'Ülke kalkınması yerelden başlar' sözünü rehber edinelim." dedi.

Urla’da sürdürülebilirlik ve lezzet rüzgarı esti

Ege’nin kalbinde düzenlenen iki büyük etkinlik, sürdürülebilir tarım ve gastronominin gücünü bir kez daha gözler önüne serdi. Sözen Grup’un katkılarıyla hayata geçen ve bu yıl “Bir Enginar, Bin Lezzet” temasıyla gerçekleştirilen Urla Enginar Festivali, üç gün boyunca bölgenin bereketli topraklarında yetişen enginarı merkezine alarak sokakları lezzet, kültür ve eğlenceyle doldurdu. Yerel üreticiler, şefler, gurmeler, sanatçılar ve doğa tutkunlarının buluştuğu festival; atölyelerden konserlere, tadım etkinliklerinden söyleşilere uzanan zengin programıyla binlerce ziyaretçiyi ağırladı. Festival kapsamında ayrıca, Sözen Grup CEO’su Gökmen Sözen moderatörlüğünde, Bozcaada Belediye Başkanı Yahya Göztepe ile Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan’ın katılımıyla “Kardeş İlçelerde Gastronominin Yeri” başlıklı bir panel de düzenlendi. Bu özel oturumda, bölgesel gastronominin kalkınmadaki rolü ve kardeş ilçeler arasındaki iş birliği olanakları ele alındı.

24-27 Nisan tarihleri arasında festival kapsamında ilk kez düzenlenen GastroFarm Urla I. Uluslararası Sürdürülebilir Gastronomi ve Tarım Konferansı, “Bugünün Toprağı, Yarının Sofrası” temasıyla öne çıktı. Konferansta; sürdürülebilir tarım, inovatif üretim modelleri, gastronomi ve yerel kalkınma gibi alanlarda bilgi ve deneyimler paylaşıldı.

Uzman isimler ve ilham veren panellerle dolu bir festival yaşandı

Etkinliğe, dünyaca ünlü şefler Tamar Gachechiladze, Michael Van Der Kroft, Alexander Nietosvuori, Fabrizio Fiorani, Paolo Griffa ve Alan Geaam katıldı. Ayrıca tarım ve gastronomi alanında uzman akademisyenler, yerel üretici temsilcileri ve uluslararası sürdürülebilirlik uzmanlarının yanı sıra; Türk şefler ve gastronomi dünyasının önemli isimleri Osman Sezener, Osman Serdaroğlu, Ozan Kumbasar, Atilla Heilbronn, Sinem Özler, Handan Kaygusuzer, Gökhan Başeğmez, Deniz Çakır, Ergin Sönmezler, Gökmen Sözen, Vedat Başaran, Ahmet Güzelyağdöken, Haluk Özyavuz, Bülent Akgerman, Ömür Akkor, Aylin Yazıcıoğlu, Duygu Özerson Elakdar, Seray Kumbasar, Harun Seyhan, Himmet Kuşcan, Mehmet Kuşcan ve Sezer Dermenci de konferans programında yer aldı.

Festival kapsamında düzenlenen panellerde ve tadım etkinliklerinde, ziyaretçiler hem Ege mutfağının eşsiz lezzetlerini keşfetme hem de sürdürülebilir gastronomi konularında ilham verici sohbetlere katılma imkanı buldu. Festivale destek veren, sahne üzeri marka yerleşimleri hizmetinde yer alan kuruluşlar etkinliğin hayata geçmesine önemli katkılarda bulundu. Yerel yönetimler, gastronomi alanındaki sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcilerinin destekleriyle güçlenen festival, Urla’nın doğasını ve zengin gastronomik mirasını uluslararası ölçekte tanıtarak hem yerel kalkınmaya katkı sağladı hem de sürdürülebilir bir gelecek için farkındalık yarattı.

  Hibya Haber Ajansı